sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Talomateriaalin valinta



Hirsitalo, kuinka päädyimme siihen, onko hirsi materiaalina hyvä vaihtoehto?


(Talon Isännän mietteitä alan ammattilaisena)

Useamman omakotitalon jo aikaisemmin rakentaneina voisi luulla uuden talon rakentamisen ja sen runkomateriaalivalinnan olevan meille jo helppoa. Siihen kun lisätään vielä oma yli 25 vuoden kokemukseni alan ammattilaisena (kirvesmies, puuseppä, rakennesuunnittelija), voisi valinnan luulla olevan vieläkin helpompaa. Mutta ei se koskaan ole helppoa, vaikka kyseessä on niinkin pieni kohde kuin omakotitalo.

Talovalintaan ja myös runkoratkaisuun vaikuttaa moni asia, tontti, sen sijainti ja koko, ilmansuunnat, naapuritonttien rakennukset, kaavamääräykset, muut viranomaismääräykset, omat tilatarpeet, kerrosluku, rakentamiseen varattu pääoma, rakentamiseen varattu aika jne. Kaikki nämä ja monet muutkin seikat kun kasataan yhteen, joutuu väistämättä tekemään kompromisseja, kaikkea haluamaansa ei voi saada, ainakaan meidän tapauksessamme.

Alla listattuna joitakin niistä asioista, mitkä lopulta saivat päätymään hirsirungon valintaan, aika arkisia ja teknisiin ominaisuuksiin liittyviä pääosin, ehkä jonkun mielestä tylsiäkin.

Massiivihirsiseinän hyvät ominaisuudet:

  • hirsirakenteen helppous ja nopeus, pinnat pintakäsittelyä vaille valmiit sekä sisällä että ulkona
  • rakennusfysikaalisesti hyvä ja toimiva valinta, yksiaineinen massiivirakenne, missä ei ole rajapintoja joihin voisi tiivistyä kosteutta
  • nykyaikaisena painumattomana lamellihirtenä tiivis, niin kuin ulkovaipan kuuluukin olla
  • nollanurkkavaihtoehto, joka sopii moderniin kaupunkirakentamiseen ulkonäöllisesti
  • puun kyky sitoa kosteutta ja luovuttaa sitä taas takaisin sisäilmaan, mikä tasaa sisäilman kosteusolosuhteita
  • hirsirakennuksen hiilijalanjälki, kun huomioidaan koko rakennuksen elinkaari

Näiden lisäksi puulla ja puupinnoilla uskotaan olevan psykologisia vaikutuksia ihmiseen. Moni ihminen kokee puun pehmeäksi ja miellyttäväksi ja sen uskotaan vähentävän stressiä. Mene ja tiedä, tieteellistä tutkimusta en aiheesta ole nähnyt tai lukenut, mutta jos näin on, on se vain positiivinen lisä tekemäämme valintaan.

Tässä kohtaa moni lukija varmaan ihmettelee, että mihin se hirsirakenteen paras ominaisuus, eli se ”hengittävyys” on listasta unohtunut. Kyllähän se siellä on, ilmaistuna vain niin kuin sen kuuluukin olla, eli kykynä sitoa ja luovuttaa sisäilman kosteutta. Asiasta kiinnostuneita kehotan lukemaan vaikka alla olevasta linkistä TTY:n rakennusfysiikan professorin Juha Vinhan lyhyen ja selventävän kirjoituksen aiheesta. Varmasti pidempiäkin ja perusteellisempiakin kirjoituksia löytyy, mutta tässä yksi lyhyt esimerkki.



Rakennesuunnittelijana koen tietysti tässä kohtaa velvollisuudekseni mainita myös niitä muutamia heikkouksia, joita hirsiseinästäkin valitettavasti löytyy. Tarkemmin en niitäkään ala selittelemään, vaan asiasta enemmän kiinnostuneita kehotan lukemaan aiheesta lisää kirjallisuudesta ja tutkimuksista, ja mielellään puolettomista sellaisista ja tietysti tieteellisiin faktoihin perustuvista.

Massiivihirsiseinän ”heikkoudet”.

  • huono u-arvo ilman lisäeristystä
  • kevyenä materiaalina huono ääneneristävyys ilman lisäeristystä
  • homehtumisherkkyys, vaatii suoja-aineiden käyttöä

Tässä pieni johdatus ”hirren” maailmaan näin ammattilaisen silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tontti

Itsellänihän on ollut jossakin vaiheessa haaveena koti, jossa olisi riittävän iso piha tuottamaan osittaisen omavaraistalouden kasvikun...